Vaak wordt gedacht dat je comfortzone een blije bubbel is, dat het staat voor de situaties in het leven die je aangenaam, en comfortabel vindt.
Maar je comfortzone hoeft helemaal geen fijne plek te zijn, het is niets meer dan een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering. Je comfortzone bestaat uit de dingen in je leven waaraan je gewend bent, zelfs als die dingen, helemaal niet fijn zijn. Dat heeft een logische functie: routine beschermt ons tegen mogelijk gevaar van het onbekende, en helpt ons om stress en spanning te vermijden. Daarom blijven we soms hangen in een baan of een relatie waarover we al jaren klagen: omdat we gewend zijn geraakt aan de situatie waarin we zitten en het eng vinden om daaruit te stappen.
Regelmatig uit je comfortzone stappen is een manier om jezelf intellectueel en persoonlijk te laten groeien, maar ook controleer je zo of je jouw leven nog wel wilt blijven leiden zoals je dat tot nu toe deed. Het is uiteindelijk niet de mate van discomfort, die zou moeten bepalen of je iets wel of niet moet doen, het zijn je kernwaarden. Dat zijn diepe overtuigingen die je hebt over wie je bent, en met name over wie je wilt zijn. Als je een enge beslissing spiegelt aan je kernwaarden, wordt je comfortzone in zekere zin irrelevant. Daarom doe je iets, zelfs als dat oncomfortabel voelt. Het maakt daarbij in feite niet uit wat je doet, als het maar net iets anders is dan je normaal zou doen, en daarmee een klein beetje ongemakkelijk.
Uit je comfortzone stappen gaat om moedig zijn. En dat betekent niet angstloos zijn, maar juist bang zijn en vervolgens besluiten dat iets anders belangrijker is. Aldus een toelichting in een happinez.nl artikel over de transitie van een vaste mindset naar een groeimindset.