Brian Robertson, geestelijk vader van Holacracy, is ex-piloot.
Hij negeerde tijdens een vlucht een klein rood brandend lampje, omdat alle andere lampjes aangaven dat er niks aan de hand was. Het vliegtuig stortte bijna neer. Dit voorval heeft hem de inspiratie gegeven voor de Holacracy bedrijfsfilosofie. Elk lampje binnen een bedrijf is even belangrijk en wanneer er één gaat branden moet er een actie worden ondernomen. Onderhoud van de lampjes is daarnaast noodzakelijk om het vliegtuig in de lucht te houden.
Springest was het eerste bedrijf in Nederland dat volledig volgens de Holacracy filosofie werkt. Het zag echter acht van de dertig werknemers afhaken sinds de invoering omdat ze niet volgens het systeem wilden werken. Geen probleem, zegt Springest. Op die manier blijft er een kern over die goed kan samenwerken op de Holacracy manier. Springest werkt inmiddels al een aantal jaren met Holacracy en lijkt zeker niet op haar beslissing terug te komen.
Springest oprichter Ruben Timmerman, in NRC over de Holacracy werkstructuur in zijn organisatie: Holacracy lijkt een tijdrovend proces, maar uiteindelijk is het heel efficiënt. In vergaderingen wordt vaak veel geneuzeld, iedereen vindt er wel iets van. Bij ons is het: Eva, dit is jouw verantwoordelijkheid, succes ermee.
Je kunt beginnen met kleine stapjes. De fijne deeltjes eruit halen en op die manier de vruchten van Holacracy al plukken zonder grote omslagen in de bedrijfscultuur. Dat is dan meteen een goede test om te zien of je bedrijf klaar is voor een volledige overstap.
Aldus een uitleg op timemanagement.nl over het moderniseren van onze werkcontext.