Mensen die bewust nadenken over hun eigen denk- en leerprocessen, vergroten hun kansen op effectief leren en persoonlijke ontwikkeling.
Hierin zijn drie fasen te onderscheiden: 1. Het stellen van leerdoelen en het bedenken van strategieën om die doelen te bereiken. 2. Tijdens het uitproberen van nieuwe dingen bijhouden hoe je presteert ten opzichte van je leerdoelen. 3. Terugkijken op je leerpogingen, vaststellen wat er goed of slecht ging, je afvragen waardoor dit kwam, en jezelf bijsturen.
Deze drie stappen vormen samen een cyclisch proces. Wie zijn leerproces niet zelf stuurt, belandt in allerlei valkuilen. Als je bijvoorbeeld geen doel stelt en niet aan de hand daarvan je eigen prestaties meet, ga je jezelf automatisch vergelijken met mensen in je omgeving. Dat leidt maar al te vaak tot demotivatie en verminderd zelfvertrouwen. En dat ondermijnt juist het leerproces. Het eerste en belangrijkste leerproces is leren om effectiever te leren.
Aldus Ben Tiggelaar in een NRC.nl artikel over de Self-Regulated Learning aanpak van onderwijspsycholoog Barry Zimmerman.